thumb image
Per què l’arquitecte tècnic és el professional més adequat per a la implantació del BIM?

El Building Information Modeling (BIM) representa una metodologia de treball innovadora que facilita la comunicació entre els sectors de l’arquitectura, l’enginyeria i la construcció. Es tracta d’un mètode de treball col·laboratiu que documenta tot el cicle de vida de l’edificació, oferint un repositori únic amb tota la informació útil per a tots els agents que participen en el procés i el cicle de vida.

Sens dubte, el BIM representa un canvi de paradigma que capgirarà tot el sector de l’edificació i la construcció. En aquest sentit, estem convençuts que el BIM generarà nous llocs de treball i noves professions relacionades amb aquesta metodologia col·laborativa. Precisament, aquí és on l’aparellador té molt de camí per recórrer, ocupant posicions com les de BIM Manager, Facility Manager o Project Manager.

En tot aquest procés d’implantació del BIM estem convençuts que l’aparellador desenvoluparà un paper clau. Concretament pels següents motius:

  • L’arquitecte tècnic és un professional predisposat a l’ús de les noves tecnologies i en constant procés de reciclatge i formació.
  • És un professional que dedica molt de temps a la formació per convertir-se en un referent en una tecnologia que marcarà el futur de la professió.
  • Implica a tots els agents del sector de la construcció i de l’edificació.
  • L’aparellador és qui millor coneix tot el cicle de vida d’un edifici.

En l’àmbit internacional, el BIM ja és una realitat en països com: Anglaterra, Austràlia, Brasil, Perú, Colòmbia i als Estats Units. De fet, més del 50% dels clients internacionals de les constructores exigeixen o tenen interès en l’ús d’aquesta eina, especialment a Àsia (Dades d’AENOR).

Actualment, Catalunya ja està apostant pel BIM. El passat 16 de maig, l’empresa pública Infraestructures.cat de la Generalitat de Catalunya va publicar la Guia BIM per a la Gestió de Projectes i Obres, una declaració d’intencions que caldrà desenvolupar, a partir dels manuals específics d’ús, que es publicaran gradualment. A Espanya, aquesta eina de modelatge en 3D serà obligatori en les licitacions públiques d’edificació en 2018 i en les d’infraestructures en 2019.

Sens dubte, el BIM és una tecnologia que marcarà el futur de la professió de l’aparellador, creant moltes i noves oportunitats laborals. Per això el Col·legi d’Aparelladores de Barcelona organitza des de fa 3 anys l’European BIM Summit, una cimera europea de referència sobre BIM que se celebra a Barcelona i on professionals de tot el mon acudeixen per a escoltar els millors experts en la metodologia BIM.

Forma’t en les noves tecnologies del sector, estudiant el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació.