thumb image
L’Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo, un exemple d’arquitectura terapèutica

A través de la incorporació de les energies renovables i la utilització de les noves tecnologies, l’arquitectura pot contribuir clarament a millorar el benestar dels ocupants de qualsevol edifici, arribant fins i tot a millorar la seva salut. Un exemple d’arquitectura terapèutica és l’Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo, doncs, té en compte, tota una sèrie d’aspectes per reduir l’estrès i millorar l’estat anímic dels pacients.

L’Hospital Álvaro Cunqueiro és un edifici que aposta per la sostenibilitat i l’eficiència energètica, respectant el medi ambient i l’entorn. Per això, ja als plànols inicials, es va decidir situar-lo al vessant d’una muntanya als afores de la ciutat de Vigo, per tal d’aprofitar el pendent, integrant-se adequadament en el paisatge. En tot aquest procediment, el paper de l’aparellador va ser clau a l’hora de traçar un edifici de baix consum energètic i respectuós amb l’entorn, aconseguint que aquest es convertís en el primer edifici sanitari que ostenta la certificació BREEAM, el primer sistema dissenyat per verificar els aspectes de sostenibilitat ambiental en edificacions, desenvolupat al Regne Unit a principis dels anys 90 i àmpliament reconegut internacionalment.

Entre les mesures aplicades per garantir la sostenibilitat d’aquest hospital, cal dir que es va apostar per les cobertes enjardinades, la recuperació de les aigües pluvials; la integració arquitectònica a l’entorn i els refrigerants ecològics. Pel que fa a l’eficiència energètica, es va optar per calderes de biomassa i plaques fotovoltaiques i també, per ser més respectuosos amb el medi ambient, es van recuperar i reciclar el 100% dels metalls i fusta continguts en els residus de l’obra i es va aprofitar el 70% de l’aigua de font sorgida en excavar en els terrenys de l’obra. Totes aquestes mesures han aconseguit un estalvi en la vida útil de l’edifici d’un 0’4M € / any.

A banda del seu respecte per l’entorn, l’Hospital Álvaro Cunqueiro és també, un exemple d’edifici que te cura de la salut del qui l’habiten. En aquest sentit, cal dir que es té molt en compte les necessitats dels pacients, els familiars i el personal mèdic. Per això, s’han aplicat mesures com: l’ordenació de fluxos de circulació clars i directes, proporcionant una orientació intuïtiva i una disminució de l’estrès del pacient; l’aprofitament de la llum natural; les vistes a l’exterior i a la naturalesa; la presència constant de vegetació i jardins terapèutics; el color i materials càlids i confortables; una acústica molt acurada, etc. En definitiva, s’han tingut en compte, tota una sèrie de mecanismes per disminuir l’ansietat i l’estrès dels ingressats.

En definitiva, l’arquitectura pot contribuir decididament en la construcció d’edificacions que milloren el benestar i fins i tot, la salut dels seus ocupants. Converteix-te en una peça clau en la creació dels edificis del futur, estudiant el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació. 

Actualment, Catalunya ja està apostant pel BIM. El passat 16 de maig, l’empresa pública Infraestructures.cat de la Generalitat de Catalunya va publicar la Guia BIM per a la Gestió de Projectes i Obres, una declaració d’intencions que caldrà desenvolupar, a partir dels manuals específics d’ús, que es publicaran gradualment. A Espanya, aquesta eina de modelatge en 3D serà obligatori en les licitacions públiques d’edificació en 2018 i en les d’infraestructures en 2019.

Sens dubte, el BIM és una tecnologia que marcarà el futur de la professió de l’aparellador, creant moltes i noves oportunitats laborals. Per això el Col·legi d’Aparelladores de Barcelona organitza des de fa 3 anys l’European BIM Summit, una cimera europea de referència sobre BIM que se celebra a Barcelona i on professionals de tot el mon acudeixen per a escoltar els millors experts en la metodologia BIM.

Forma’t en les noves tecnologies del sector, estudiant el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació.