thumb image
L’aparellador, una peça clau per garantir edificis sostenibles. Un exemple recent el trobem a Girona amb el primer edifici d’habitatges rehabilitat amb segell Passivhaus de tot l’Estat

L’arquitectura tècnica aposta per edificis eficientment energètics i amb compromís mediambiental. En aquest escenari de present i amb molt de futur, l’aparellador juga un paper clau per reduir l’impacte ambiental dels edificis, incorporant criteris de sostenibilitat, tant en la construcció d’obra nova com en la rehabilitació. En aquest sentit, cal destacar la rehabilitació d’un edifici d’habitatges d’alt standing al centre històric de Girona, convertint-se en la primera construcció de tot l’Estat a aconseguir la certificació energètica internacional més exigent: el Passivhaus.

En la rehabilitació d’aquest edifici de 1.038 m2 situat al carrer Nou 2 de Girona, s’han aplicat noves tecnologies com la domòtica perquè l’usuari pugui controlar eficientment els sistemes de ventilació i climatització, aconseguint reduir el consum energètic. Sens dubte, l’obtenció d’aquesta certificació demostra que els actors de la construcció a Espanya estan capacitats per aconseguir el segell energètic més exigent a nivell internacional, equivalent als edificis anomenats NZEB, i així avançar-nos uns anys a la prescripció normativa europea adreçada a la construcció d’edificis amb un consum energètic gairebé nul del 31 de desembre de 2020.

Exemples com aquest demostren que l’aparellador és una peça clau per contribuir decididament a la reducció de l’impacte mediambiental dels edificis. Una tasca que pot fer efectiva, definint els materials, escollint aquells que siguin més ecològics, reciclables; integrant les energies renovables; aplicant les noves tecnologies; afavorint una gestió i un consum responsable dels recursos naturals, entre altres mesures. Per tant, és imprescindible que controli de principi a fi qualsevol projecte de construcció.

En definitiva, l’aparellador/arquitecte tècnic és un professional a l’avantguarda i al dia de les darreres tendències del sector amb un fort compromís mediambiental. Un professional essencial per posar els fonaments de les ciutats del futur.

 

Si vols contribuir en la construcció d’edificis més sostenibles, eficients i confortables; estudia el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació.