thumb image
La rehabilitació sostenible, premiada als premis Ciutat de Barcelona 2017 d’Arquitectura i Urbanisme

El jurat ha reconegut l’equilibri entre la intervenció nova i l’edifici existent i ha reconegut el bon tractament dels materials, sempre respectant criteris de sostenibilitat ambiental.

El principal repte del projecte va ser aconseguir il·luminar i donar accés clar a l’edifici. La solució va consistir en enderrocar una petita construcció annexa per convertir-la en un carrer, creant un espai molt més obert i ventilat. La utilització d’un atri va suposar que l’espai quedés il·luminat amb llum natural i també la possibilitat de crear una zona diàfana per poder instal·lar una terrassa a l’estiu.

A més a més també es van utilitzar andamis per a realitzar l’accés a les diferents plantes des de l’atri. Cal destacar, que aquest atri d’accés permet, per exemple, aparcar les bicicletes a l’interior del edifici o reduir la quantitat de metres cúbics que requereixen de calefacció, ja que l’habitació sempre està a temperatura ambient.

La col·locació d’unes plaques solars va acabar de convertir la instal·lació en un edifici completament verd.

Els materials de la construcció han estat un dels elements que ha motivat el reconeixement del jurat. Les estructures lleugeres d’acer, amb un 85% reciclat i tancaments de fusta, garanteixen un baix nivell ambiental.

Els mateixos arquitectes responsables del projecte, David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó també van ser reconeguts pels premis Catalunya 2016, del nostre Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB). En aquella ocasió el projecte premiat va ser per la Casa 1014 de Granollers. El jurat va reconèixer les aportacions constructives i energètiques amb una clara voluntat de prioritzar l’òptim comportament mediambiental de l’edifici.

Sens dubte, l’aposta per la sostenibilitat i la rehabilitació és un dels elements que marcarà el futur del sector.