thumb image
La reforma integral del Centre Comercial Les Glòries de Barcelona inclou aspectes d’eficiència ambiental i energètica

Després de 22 anys, el Centre Comercial Les Glòries de Barcelona es renova de forma integral gràcies al projecte de rehabilitació i ampliació, a càrrec de L35 Arquitectes. Des del primer moment, aquesta obra de gran envergadura va plantejar tot un seguit d’objectius ambientals i mesures d’ecoeficiència relacionats amb el paisatge, la recuperació del patrimoni cultural i la millora de la qualitat de l’espai ambiental.

Pel que fa a les mesures d’eficiència ambiental, cal destacar que s’ha dut a terme un control del cabal per reduir l’ús de l’aigua, emprant aigua subàlvia per a la neteja d’exteriors i aigües grises. A més, en l’obra s’han utilitzat materials de construcció reciclables sense residus. Pel que fa a l’eficiència energètica, s’ha implementat un nou enllumenat de baix consum i per a l’aïllament de les façanes s’ha dissenyat una doble pell de les mateixes.

Un dels reptes va ser la transformació del conjunt sense que s’aturés l’activitat comercial i el resultat ha estat un canvi d’imatge espectacular: façanes a base de materials nobles com la pedra natural, el vidre, l’acer i la fusta que busquen la màxima transparència i visibilitat; carrers abans coberts, ara oberts i assolellats, les comunicacions entre la nova planta comercial del soterrani, així com, la urbanització de planta baixa en superfície, elements decoratius de Javier Mariscal des de la rajola hexagonal per al paviment fins a les enormes escultures d’acer en els accessos, els bancs de trencadís blanc i els arbres d’acer i bronze, etc.

En resum, s’han reformat 50.000 m2 i s’ha ampliat la superfície comercial a 13.000 m2 fins a un total de 87.761 m2, la superfície d’oficines s’ha mantingut igual, 32.852 m2, ha disminuït la superfície de pàrquing a 6.200 m2, quedant útils 59.513 m2, i per a serveis comuns, 14.375m2. Unes xifres que donen idea de la magnitud de l’actuació, tot i que cal dir que l’edifici encara recorda bastant a la construcció original que va ocupar la fàbrica d’Olivetti. 

En definitiva, la reforma integral del Centre Comercial Les Glòries té en compte criteris d’eficiència energètica i ambiental i s’adapta a la imatge d’una Barcelona moderna, combinant disseny modern amb pinzellades de la tradició modernista.

Sens dubte, el sector de la rehabilitació i el manteniment és un àmbit emergent de l’arquitectura tècnica dirigit a millorar l’entorn urbà i la qualitat de vida de tots els ciutadans. No et perdis Rehabilita 2017, organitzat per CAATEEB, tota una setmana dedicada a la rehabilitació amb diverses jornades tècniques que tindran lloc la propera setmana, del 20 al 24 de novembre a Barcelona.

 

*Informació extreta de la Revista CERCHA, del Consell General d’Arquitectes Tècnics d’Espanya.