thumb image
La important tasca de l’aparellador en els projectes d’intervenció en edificació existent

Coneixem l’exemple de l’Espai de Bombers (Parc de la Prevenció de Barcelona), guardonat als Premis Catalunya Construcció 2017

Els projectes d’intervenció en edificació existent són concebuts per millorar la seguretat, habitabilitat, accessibilitat, durabilitat i estalvi energètic de qualsevol tipus d’edifici. En aquest sentit, l’arquitecte tècnic, l’expert en el cicle de l’edificació és el professional més qualificat per implementar solucions constructives de referència, innovadores, estalviadores i eficients, respectuoses amb l’entorn i el medi ambient. Un exemple recent d’aquest tipus de projectes és: l’Espai Bombers (Parc de la Prevenció de Barcelona) que va rebre el guardó EX Aequo a la intervenció en edificació existent, a la darrera edició dels Premis Catalunya Construcció, que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona.

El projecte ha consistit en la rehabilitació integral i la revalorització dels seus elements més característics, el pati d’útils i la torre de pràctiques, així com, la construcció al seu interior d’un nou cos de quatre plantes amb estructura metàl·lica. Alhora, també s’han conservat i adequat els elements tipològics més importants de l’antic parc de bombers del carrer Lleida, pioner a Espanya i construït amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929.

Amb aquesta intervenció s’ha ampliat la superfície un 30% (de 1.095 m2 a 1.433 m2), s’ha optimitzat l’espai de circulació i s’ha incrementat la permeabilitat visual entre les diferents naus, utilitzant majoritàriament el vidre en el nou cos. Així, tot l’edifici s’integra en un recorregut de visita continu que a més, i per primer cop des de la seva construcció, fa accessibles les cobertes per a ús públic.

El jurat multidisciplinari dels Premis Catalunya Construcció 2017 va valorar molt positivament aquest projecte, destacant la seva innovació i resultats obtinguts. I el respecte mostrat en tot moment per l’edifici preexistent, sense renunciar a introduir aquells elements que el transformen en una obra capaç d’acollir un nou ús i una nova vida. També, van aportar una proposta estructural agosarada. Per això, el resultat presenta formes equilibrades i sense estridències, traspassant tot el protagonisme a la seva gran nau central. Sens dubte, la resolució va esdevenir un merescut homenatge a la important tasca dels bombers de Barcelona.

En definitiva, la versatilitat i la qualificació tècnica de l’aparellador el converteixen en una peça clau en projectes, tan destacats com aquest. Forma’t en una professió polifacètica i amb moltes especialitzacions; estudiant el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació.