thumb image
El sector de l’edificació pren embranzida, tal com ho certifiquen els 187 projectes de construcció d’obra nova i rehabilitació a Barcelona

La consultora immobiliària CBRE ha elaborat l’informe ‘Barcelona des del cel’, un estudi pioner en el sector, que es converteix en un termòmetre de l’activitat constructora de la capital catalana, tant de nova construcció com de rehabilitació integral, amb independència del sector.

Aquest informe mostra l’activitat d’aquest sector, comptabilitzant el nombre de grues. En total, han comptabilitzat 123 grues que s’alcen sobre el cel de la ciutat, encara que el nombre total de projectes de construcció ascendeix a 187 en aquests moments.

El sector residencial lidera l’activitat i acapara el 75% de les 123 grues que estan actives. Aquesta és una de les principals conclusions a què arriba l’informe ‘Barcelona des del cel’. La consultora ha realitzat el treball de camp mitjançant la geolocalització per satèl·lit de totes les grues que a finals del mes de setembre s’alçaven a la capital catalana. S’ha completat amb la comprovació sobre el terreny de la resta de projectes de construcció. En l’àmbit residencial, s’han portat a terme 107 projectes d’obra nova i 34 de rehabilitació.

El repartiment de grues per la metròpolis és bastant dispers. El districte de Gràcia acapara un major nombre de projectes residencials, arribant a un total de 17. El segueixen el de Sant Martí (oficines), l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi (obra nova) amb 14 grues cadascun, i Sants-Montjuïc, amb 13. Però si en lloc de grues parlem de projectes en general, el nombre total és de 187. En destaquen alguns de gran volum com la construcció de l’edifici d’oficines Campus Administratiu de la Generalitat de Catalunya a Sants-Montjuïc que compta amb quatre grues i el nou centre comercial a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), amb sis grues.

Quant a la rehabilitació, el sector residencial, Ciutat Vella i l’Eixample són els districtes amb més projectes de rehabilitació. La majoria, especialment els més pròxims al centre de la ciutat com el passeig de Gràcia i la plaça de Catalunya, són projectes d’alt estànding com és la rehabilitació de la Casa Burés a l’Eixample, situada al número 2 del carrer de Girona. En canvi, Sarrià-Sant Gervasi és el districte que compta amb més projectes d’obres noves, 18 en total.

Segons indica l’informe de CBRE, els projectes terciaris, que uneixen els sectors d’oficines, hotels i comerç, aglutinen el 17% de les grues existents a la ciutat.  A més, també ha tornat la promoció d’oficines després d’uns quants anys de poca construcció deguda a la crisi i antics edificis d’oficines s’han reconvertit en hotels: c/Aragó, 300 (antiga seu de Carburos Metálicos) i futur hotel Edition, al costat del Mercat de Santa Caterina.

D’altra banda, al districte de Sant Martí, el 22@ concentra el nombre més gran de projectes, com el futur Parc Glòries o el parc empresarial Luxa, entre altres. Aquesta zona pren cos com una extensió de l’àrea central de negocis de Barcelona i reuneix la nova oferta que pot donar resposta a la demanda.

Sens dubte, en tots aquests projectes tant d’obra nova com de rehabilitació, l’aparellador juga un paper clau; doncs, és el responsable de garantir les condicions necessàries d’habitabilitat, accessibilitat i eficiència energètica. A través de la rehabilitació s’aconsegueix la posada al dia d’habitatges envellits, garantint una millor qualitat de vida dels seus habitants i una menor contaminació mediambiental, gràcies a l’ús de materials naturals, energies renovables i de l’aposta per la sostenibilitat.

En definitiva, l’informe Barcelona des del cel’ posa de manifest que el sector de la construcció torna a activar-se després d’anys de crisi.

 

Converteix-te en una peça clau del futur de la teva ciutat, estudiant el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació.