thumb image
El BIM Manager, una professió de futur fonamental per a la digitalització del sector

Una altra sortida professional de futur pels aparelladors, que es va plantejar en el marc del Construjove, va ser la del BIM Manager, a càrrec de Diego Vidoni, consultor de BIM BIMETIC. En la seva opinió es tracta d’un expert que impulsarà del canvi cap a la digitalització del sector, aportant la seva experiència i capacitat d’innovació.

La necessitat de la digitalització del sector de la construcció impulsa l’aparició de noves professions com les del BIM Manager, un professional amb perfil estratègic que s’encarrega principalment de gestionar el procés edificatori amb la metodologia BIM, un model tridimensional que representa digitalment les característiques físiques i funcionals d’un edifici. Es recolza d’un software que aporta una base de dades comuna i fiable per a la presa de decisions durant tot el cicle de vida d’un edifici. De fet, amb el BIM disposem de bases de dades associades a objectes; per tant, s’obté informació de gran valor per a la correcta gestió del projecte, evitant errors i increment de costos. Aquest model també permet fer premuntatges virtuals, millora la comunicació entre els treballadors, millorant la traçabilitat i lliurament dels materials.

En tot aquest procés, el paper principal d’aquest professional és implementar el sistema BIM, coordinar a tots els equips i aconseguir que tots els agents compleixin els estàndards estipulats des de l’inici del modelatge fins a l’edificació i lliurament de tota la informació BIM. Sens dubte, el BIM Manager disposa d’un coneixement extens de la metodologia BIM (definicions, processos, programaris…) i també, del procés constructiu, juntament amb una capacitat per coordinar treballs i equips.

Entre les tasques d’un BIM Manager, també cal afegir les relacionades amb l’obtenció dels objectius empresarials pel que fa a temps, costos i qualitat en el treball. A més, ha de saber coordinar satisfactòriament a tots els equips, controlar els canvis i actualitzacions i verificar el modelatge i el lliurament correcte de tota la informació BIM.

En definitiva, el futur de l’arquitectura i la construcció passa per la implementació de projectes fets amb BIM. Per això, figures com les del BIM Manager són i seran fonamentals en els pròxims anys.

Converteix-te en un expert en noves tecnologies; estudiant el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació.